Wat is DHEA en het effect ervan op spieropbouw

Een van de grootste vragen die rijzen als het gaat om het gebruik van bepaalde supplementen of legale steroïden is dat velen de neiging hebben te zeggen dat deze producten niet werken, terwijl ze in feite een positief effect kunnen hebben op het verkrijgen van spiermassa. De meeste populaire spieropbouwende supplementen als ze van enige kwaliteit zijn zullen een bepaalde hoeveelheid DHEA bevatten, in feite is het legaal om te gebruiken, maar in sommige landen kunnen bodybuilders worden verboden als er sporen van DHEA in hun systeem worden aangetroffen en waarom vraagt u, omdat het daadwerkelijk werkt.

Wat is DHEA

DHEA (Dehydroepiandrosterone) wordt geproduceerd door de bijnieren, de samenstelling is van cholesterol wat te wijten is aan de invloed van adrenocorticotrophic hormoon van de hypofyse, DHEA is wat verantwoordelijk is voor de productie van de meerderheid van je hormonen inclusief oestrogeen en testosteron, het is essentieel voor de interne functies van je lichaam zoals de reproductie van lichaamscellen en geslachtshormonen, als ons lichaam geen DHEA zou produceren zouden de cellen geleidelijk beschadigd raken waardoor je vatbaar zou worden voor bepaalde soorten ziektes.

Zoals de meeste hormonen begint het DHEA-niveau af te nemen naarmate we ouder worden, wat betekent dat ook onze hormoonspiegels beginnen af te nemen als we in de 30 zijn. Het nemen van een bepaalde hoeveelheid DHEA via supplementen kan de juiste niveaus handhaven, de aanbevolen dosis ligt ergens tussen 50-100 milligram per dag.

DHEA wordt beschouwd als een prohormoon

In 2005 verbood de FDA veel prohormonen maar DHEA was er één die gelukkig het verbod overleefde, dankzij agressieve inspanningen van lobbyisten bleef DHEA in leven en heeft het een geweldige comeback gemaakt. Velen zeggen dat DHEA geen effect heeft op de opbouw van spiermassa, maar daar ben ik het absoluut niet mee eens, omdat DHEA in hoge concentraties wordt aangetroffen wanneer mannen jonger zijn en we weten allemaal dat hormonen op hun hoogtepunt zijn in onze vroege twintiger jaren, waardoor het voor ons gemakkelijk is om vetvrije spiermassa op te bouwen. Als deze niveaus afnemen, zal ons vermogen om spieren te kweken ook afnemen, dus de voordelen van dit supplement kunnen zeker helpen om de niveaus te handhaven waar ze moeten zijn, zelfs als we ouder worden, wat ons niet alleen zal helpen om de spiermassa tot op zekere hoogte te behouden, maar ook om energie- en krachtniveaus te behouden.

Er zijn verschillende studies uitgevoerd naar DHEA die hebben aangetoond dat ze het testosteronniveau bij mannen aanzienlijk verhogen, we weten allemaal dat meer testosteron kan helpen bij het verhogen van energie en kracht en het behouden van vetvrije spiermassa.

Laten we eens kijken naar een paar studies die zijn uitgevoerd

Studie #1

Deze studie werd uitgevoerd aan het University Health Center in Farmington Connecticut door Kenny Boxer e.a. in 2010. De onderzoekers wilden bepalen of het toedienen van DHEA in combinatie met lichaamsbeweging een direct effect zou hebben op spiergroei en spierkracht.

De uitgevoerde studie was een dubbelblind gerandomiseerd placebo-gecontroleerd onderzoek bij 99 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 76,6 jaar oud. Bij elk van deze vrouwen die werden gemeten, werd een laag DHEA-niveau vastgesteld, samen met een lage botmassa en ze werden als zwak beschouwd. Elke deelneemster aan de studie kreeg 50 milligram DHEA of een placebo voor een periode van 6 maanden, na de 6 maanden vonden de onderzoekers een significante stijging in alle hormoonspiegels inclusief oestradiol, oestron en een daling in SHBG-spiegels, ze vonden ook een toename in de kracht van de onderste ledematen bij het doen van lichte oefeningen.

Studie #2

Deze studie werd uitgevoerd in 2013 door Liu,Lin, Lin via de Taipei Education College in Taiwan, in deze studie wilden onderzoekers erachter te komen wat de effecten zou zijn op de vrije testosteron niveaus bij jonge tot middelbare mannen na wat zou worden bestempeld als intensieve trainingen, de studie betrof acht mannen van middelbare leeftijd en acht jongere mannen “controle proefpersonen” de leeftijd van de middelbare mannen was ongeveer 49 jaar oud, de leeftijd van de jonge mannen “controlegroep” was 21 jaar, in de testgroep kreeg elke man 50 milligram DHEA toegediend, eenmaal ‘s avonds 12 uur voor een vijf sessies durende fietsoefening van twee minuten, wat bleek is dat de orale toediening van DHEA de vrije testosteronspiegel deed stijgen boven de normale uitgangswaarde, wat een directe correlatie vertoonde met de vermindering van inkomend testosteron, waardoor testosteron in het lichaam vrijkwam na een korte intense training

Conclusie

Er zullen altijd studies zijn die proberen de voors en tegens van veel verschillende supplementen en hun effecten te bewijzen, de bovenstaande studies zijn slechts twee van de vele andere studies die hebben aangetoond dat DHEA een aanzienlijke invloed kan hebben op het verhogen van het testosterongehalte, wat een belangrijk ingrediënt is voor mannen om de spieromvang te vergroten en de energie te verbeteren, zowel fysiek als seksueel. Dus de volgende keer dat u op zoek bent naar een supplement om spieren op te bouwen, kunt u een supplement overwegen dat DHEA bevat.

legal steroids

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here