Vad är DHEA och dess effekt på muskeluppbyggnad

En av de största frågorna som uppstår när det gäller användningen av vissa kosttillskott eller lagliga steroider är att många tenderar att säga att dessa produkter inte fungerar, när de i själva verket kan ha en positiv effekt på att få muskelmassa. De flesta populära kosttillskott för muskelbyggande om de är av någon kvalitet kommer att innehålla en viss mängd DHEA, det är faktiskt lagligt att använda men i vissa länder kan kroppsbyggare förbjudas om spår av DHEA hittas i deras system och varför frågar du, för att det faktiskt fungerar.

Vad är DHEA

DHEA (Dehydroepiandrosteron) produceras av binjurarna, dess sammansättning är av kolesterol vilket beror på inflytande av adrenokortikotropt hormon från hypofysen, DHEA är det som är ansvarigt för att producera majoriteten av dina hormoner inklusive östrogen och testosteron, det är viktigt för kroppens interna funktioner som kroppens cellreproduktion och könshormoner, om vår kropp inte producerade DHEA skulle cellerna gradvis bli skadade vilket gör att du blir mottaglig för vissa typer av sjukdomar.

Liksom de flesta hormoner börjar DHEA-nivåerna sjunka när vi blir äldre vilket innebär att det gör även våra hormonnivåer, de ursprungliga nivåerna börjar minska när vi når 30-årsåldern. Genom att ta en viss mängd DHEA genom kosttillskott kan man upprätthålla korrekta nivåer, den rekommenderade dosen är någonstans mellan 50-100 milligram per dag.

DHEA anses vara en prohormon

År 2005 förbjöd FDA många prohormoner men DHEA var en som lyckligtvis överlevde förbudet, tack vare aggressiva insatser från lobbyister höll DHEA sig vid liv och har gjort en stor comeback, medan många säger att DHEA inte har någon effekt på att bygga muskelmassa måste jag starkt motsätta mig detta, eftersom DHEA finns i höga nivåer när män är yngre och vi vet alla att hormonerna är på topp i början av tjugoårsåldern, vilket gör det lätt för oss att packa på muskelmassa. Om dessa nivåer minskar så kommer vår förmåga att få muskler, så fördelarna med detta tillskott kan definitivt hjälpa till att upprätthålla nivåerna där de ska vara även när vi blir äldre, vilket inte bara kommer att hjälpa oss att upprätthålla muskelmassa i viss utsträckning .det kommer också att hjälpa till att upprätthålla energi- och styrkanivåer.

Flera studier har utförts på DHEA som har visat sig öka testosteronnivåerna avsevärt hos män, vi vet alla att mer testosteron kan hjälpa till att öka energi och styrka och upprätthålla muskelmassa.

Låt oss titta på ett par studier som utfördes

Studie nr 1

Den här studien utfördes vid University Health Center i Farmington Connecticut av Kenny Boxer et.al år 2010 vad forskarna ville fastställa är att om administrering av DHEA i kombination med träning skulle ha en direkt effekt på muskeltillväxt och styrka.

Studien som utfördes var en dubbelblind randomiserad placebokontrollerad studie med 99 kvinnor med en genomsnittsålder på 76,6 år, var och en av dessa kvinnor som mättes visade sig ha låga nivåer av DHEA tillsammans med låg benmassa och ansågs vara bräckliga. Varje deltagare i studien fick 50 milligram DHEA eller placebo under en period av 6 månader, efter de 6 månaderna fann forskarna en signifikant ökning av alla hormonnivåer inklusive östradiol, östron och en minskning av SHBG-nivåerna, de fann också en ökning av styrkan i de nedre extremiteterna när de deltog i lätta övningar.

Studie nr 2

Denna studie genomfördes 2013 av Liu,Lin, Lin genom Taipei Education College i Taiwan, i denna studie ville forskarna ta reda på vad effekterna skulle vara på fria testosteronnivåer hos unga till medelålders män efter vad som skulle betecknas som intensiva träningspass, studien involverade åtta medelålders män samt åtta yngre män “kontrollpersoner” åldern på de medelålders männen var cirka 49 år, Åldersintervallet för de unga männen i kontrollgruppen var 21 år. I testgruppen fick varje man 50 milligram DHEA en gång på kvällen 12 timmar före fem sessioner med två minuters cyklingsträning. Man fann att det orala tillskottet av DHEA ökade nivåerna av fritt testosteron över den normala baslinjen, vilket visade ett direkt samband med minskningen av inkommande testosteron, vilket frigjorde testosteron i kroppen efter ett kort intensivt träningspass

Slutsats

Det kommer alltid att finnas studier som försöker bevisa för- och nackdelar med många olika kosttillskott och deras effekter, ovanstående studier är bara två av många andra studier som har visat att DHEA kan ha en betydande inverkan på att öka testosteronnivåerna, vilket är en viktig ingrediens för män för att öka muskelstorleken och förbättra energin, både fysiskt och sexuellt. Så nästa gång du letar efter ett kosttillskott för att hjälpa till att bygga muskler kan du överväga ett som innehåller DHEA.

legal steroids

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here