Τι χρειάζεται για να γίνεις Mr. Olympia

Δεν είναι μυστικό ότι δεν είναι εύκολο να έχεις τόσους μυς όσο ένας κ. Ολυμπιονίκης , οι περισσότεροι άνθρωποι θα σκεφτούν ότι το να έχεις ένα σώμα όπως ο Ronnie Coleman είναι αδύνατο και ως εκ τούτου όλες οι φωτογραφίες στο διαδίκτυο είναι ψεύτικες, λοιπόν, αν είσαι σκληροπυρηνικός bodybuilder εσύ από όλους τους ανθρώπους ξέρεις ότι η σωματική διάπλαση ενός κ. Ολυμπιονίκη μοιάζει με Photoshop αλλά δεν είναι τίποτα άλλο από αυτό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν με δέος τη σωματική διάπλαση ενός Mr. Olympia ενώ άλλοι πιστεύουν ότι είναι απλά ηλίθιο ή ακόμα και αηδιαστικό να γίνεις τόσο μεγάλος, λοιπόν, υπάρχει εκείνο το 5% σαν εμάς που ονειρεύεται να έχει μια σωματική διάπλαση όσο το δυνατόν πιο κοντά σε έναν Mr. Olympia ακόμα και αν μιλάμε για σωματικές διάπλαση των 70’s, 80’s ή 90’s όπως του Schwarzenegger, του Haney και του Yates, το να κερδίσεις μια τέτοια σωματική διάπλαση μπορεί να είναι ένα αρκετά περίπλοκο έργο, λιγότερο από το 1% των bodybuilders εκεί έξω πετυχαίνουν αυτό το επίπεδο ανάπτυξης και εδώ εξηγούμε γιατί.

Προπόνηση

Το χτίσιμο των μυών δεν είναι περίπλοκο, παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να το κάνουν έτσι (Crossfitters), οι Mr. Olympia έπρεπε να ξεκινήσουν από κάπου, οπότε δεν ήταν πάντα τόσο έξυπνοι όσον αφορά την προπόνηση, όλοι οι Mr. Olympia εκεί έξω, από τον Larry Scott μέχρι τον σημερινό πρωταθλητή Phil Heath, ξεκίνησαν την προπόνηση με ελεύθερα βάρη και σύνθετες κινήσεις όπως squats, deadlifts, πιέσεις πάγκου, dumbbell curls κ.λπ.

Ο κύριος σκοπός του να πηγαίνεις στο γυμναστήριο είναι να τραυματίσεις τον μυ για να τον κάνεις να μεγαλώσει και να δυναμώσει, αυτό σημαίνει ότι θέλεις να προπονείσαι μέχρι να μην μπορείς να σηκωθείς την επόμενη μέρα και μετά να το κάνεις ξανά από την αρχή. Να θυμάστε ότι η σκληρή και η έξυπνη προπόνηση είναι δύο διαφορετικά πράγματα, θέλετε να προπονείστε όσο το δυνατόν πιο βαριά και έντονα, αλλά επίσης να κρατάτε τα πάντα υπό έλεγχο, να κάνετε σωστή φόρμα και να αποφεύγετε τους τραυματισμούς όσο το δυνατόν περισσότερο, ένα καλό παράδειγμα είναι η προπόνηση του Jay Cutler έναντι της προπόνησης του Branch Warren, αν ασχολείστε με το bodybuilding τότε μάλλον καταλαβαίνετε τι εννοούμε.

Διατροφή

Πιθανώς το μόνο πράγμα που έχει αλλάξει περισσότερο από το bodybuilding της δεκαετίας του ’70 σε σύγκριση με τη σημερινή εποχή μας είναι η διατροφή, τις παλιές μέρες τρώγατε πολύ για να αποκτήσετε μυς και τρώγατε λιγότερο όταν θέλατε να κόψετε, τώρα έχουμε έναν τόνο πληροφοριών σχετικά με το σώμα και τον τρόπο λειτουργίας του και αυτό είναι καλό, αλλά μερικές φορές μπορεί να γίνει συντριπτική, η υπερφόρτωση με πληροφορίες μπορεί να είναι εξίσου αρνητική όσο και θετική, γι’ αυτό και για τη διατροφή πρέπει να καταλάβετε πώς αντιδρά το σώμα σας, να το κρατήσετε απλό, να τρώτε πολλές πρωτεΐνες πολλούς υδατάνθρακες και λίγα λίπη και σάκχαρα, αν αυτό δεν σας βγαίνει, να καταλάβετε πώς αντιδρά το σώμα σας σε κάθε είδος τροφής.

Είναι αλήθεια ότι πολλοί Mr. Olympia κάνουν τα συνηθισμένα 7 γεύματα με κοτόπουλο και ρύζι με λαχανικά, αλλά αυτό είναι ακριβώς αυτό που βλέπετε, γιατί να σας διδάξουν το μυστικό για να κερδίσετε μια σωματική διάπλαση σαν τη δική τους Λοιπόν, το μυστικό δεν είναι και τόσο μυστικό, παρόλο που ο Phil Heath δεν θα σας πει τι τρώει στην πραγματικότητα δεν έχει και τόση σημασία, ένας κ. Olympia δεν τρώει ό,τι του λένε να φάει, τρώει ό,τι χρειάζεται το σώμα του, ακόμα και αν ο Phil σας έλεγε τι τρώει δεν θα σας βοηθούσε καθόλου, τρώτε ανάλογα με το πώς ανταποκρίνεται και αισθάνεται το σώμα σας, αυτό είναι το μυστικό.

Γενετική

Πολύς κόσμος συζητάει πολύ πάνω σε αυτό το θέμα, το 50% των bodybuilders εκεί έξω αποδίδει στη γενετική τη σωματική τους διάπλαση, ενώ το άλλο 50% λέει ότι όλα εξαρτώνται από τη σκληρή δουλειά μέσα και έξω από το γυμναστήριο, λοιπόν, αν δουλέψεις αρκετά σκληρά θα δεις σίγουρα αποτελέσματα στο σώμα σου, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα γίνεις Mr. Olympia.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τον Dorian Yates, πριν γυμναστεί ήταν πολύ αδύνατος αλλά μόλις μπήκε στο γυμναστήριο εκτοξεύτηκε, τα γονίδιά του ήταν πάντα κορυφαία αλλά δεν το ήξερε αυτό μέχρι που άρχισε να σηκώνει, από την άλλη πλευρά υπάρχουν άτομα που γυμνάζονται ακόμα πιο σκληρά από τους κανονικούς γυμναστές και με το ζόρι μπορούν να βάλουν 5 κιλά μυών σε δύο χρόνια, οπότε ναι, τα γονίδια και ένα επίπεδο ελίτ είναι σημαντικά, αν δεν έχετε τις μεγάλες, στρογγυλές και γεμάτες μυϊκές κοιλιές με ένα σκελετό για να τις μεταφέρετε, μάλλον δεν θα γίνετε Mr. Olympia, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν μπορείτε να είστε μεγάλοι και τρομακτικοί, θυμηθείτε, ο κ. Olympia είναι ο τίτλος που απονέμεται στον καλύτερο bodybuilder στον πλανήτη.

“Συμπληρώματα”

Παρατηρήσατε ότι γράψαμε “συμπληρώματα” και όχι συμπληρώματα Αυτό συμβαίνει επειδή αναφερόμαστε στα στεροειδή με έναν ωραίο τρόπο, δεν μπορείτε να γίνετε Mr. Olympia ενώ παραμένετε φυσικοί γιατί είναι κυριολεκτικά αδύνατο, τώρα, μην μπερδεύεστε, αυτό δεν σημαίνει ότι παίρνοντας στεροειδή θα γίνετε Mr. Olympia, αν δεν μπορούσαν και δεν θα το έκαναν όλοι!

Τα στεροειδή θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η τελευταία πινελιά, οι bodybuilders στη δεκαετία του 50, του 60 και ακόμη και στις αρχές της δεκαετίας του 70 είχαν εκπληκτική σωματική διάπλαση και βάζουμε στοίχημα ότι σχεδόν όλοι τους είχαν φυσικό σώμα ή έπαιρναν ελάχιστα φάρμακα επειδή δεν υπήρχαν ή δεν ήταν αρκετά δημοφιλή!

Οι καιροί αλλάζουν, τότε δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου φάρμακα και γι’ αυτό οι bodybuilders δεν ξεπερνούσαν τα 220 κιλά, σήμερα οι bodybuilders ξεπερνούν κατά πολύ τα 300 κιλά χάρη στην έρευνα και τα φάρμακα. Οπότε ναι, ας μείνουμε στην πραγματικότητα, για να είσαι στην κορυφή του κόσμου του bodybuilding χρειάζεσαι στεροειδή αλλά χρειάζεσαι επίσης τέλεια προπόνηση, δίαιτα και γενετική παγκόσμιας κλάσης.

Αν ονειρεύεστε να γίνετε ο καλύτερος bodybuilder εν ζωή πρέπει να σηκώσετε τον πισινό σας και να αρχίσετε να δουλεύετε πάνω στη διατροφή σας, το πρόγραμμα προπόνησης και απλά να προσπαθείτε να βελτιώσετε τον εαυτό σας, αν θέλετε κάτι αρκετά πολύ θα το πετύχετε απλά να θυμάστε να είστε προσεκτικοί και να ξέρετε ότι αυτό που προσπαθείτε να κάνετε χρειάστηκαν στους προηγούμενους πρωταθλητές πάνω από 15 χρόνια για να το πετύχουν, τώρα ξέρετε τα βασικά για το τι χρειάζεται για να γίνετε Mr. Olympia, λέμε βασικά γιατί υπάρχουν πολλά περισσότερα από όσα φαίνεται με το μάτι και τα οποία οι κανονικοί γυμναστές δεν γνωρίζουν.

legal steroids

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here