3 livsmedel med naturliga steroider som du bör känna till

När ordet “steroid” hörs eller läses är det i allmänhet kopplat till den konstgjorda, anabola steroiden som många professionella idrottare använder för att öka muskelmassan eller förbättra prestationen.

Det finns dock många andra steroider som tillverkas naturligt i kroppssystemet och som behövs för att utföra lämplig hälsa och välbefinnande: testosteron, kolesterol och östrogen är bland de mest kända.

Vad är steroider?

Steroider är i grunden hormonella medel som levererar meddelanden till kroppssystemets celler. Olika steroider genererar många olika reaktioner. Människor, djur och växter använder alla en mängd olika olika steroider .

Ett antal växtätande insekter skapar och använder en klass av steroider som kallas ecdysteroider. En överdriven mängd av detta hormonella medel kan dock leda till dem problem. Vissa växter utnyttjar denna biologiska princip till sin fördel. Dessa typer av växter har mycket stora mängder hormoner som nästan liknar ecdysteroider (kallade fytoekdysteroider) – följaktligen kan insekter som konsumerar dessa särskilda växter drabbas av en hormonell överbelastning som stänger av samt avskräcker dem från att fortsätta ta i samma växter.

Hos däggdjur tycks dock intag av fytoekdysteroider ge mestadels mycket gynnsamma resultat. På 1970- och 80-talen var sovjetiska forskare de tidigaste som undersökte resultaten av fytoekdysteroider hos människor, och det antas att ett antal sovjetiska professionella idrottare drog nytta av deras resultat. I dessa dagar gör amerikanska forskare ännu fler studier av fytoekdysteroider och börjar avslöja hemligheterna kring exakt hur dessa starka hormonella medel fungerar.

3 livsmedel med naturliga steroider som du bör känna till

Spenat

Spenat är rik på en mineraler, vitaminer, klorofyll samt naturligt förekommande nitrater. Växtbaserade nitrater kan omvandlas av det kroppsliga systemet till kväveoxid, som används för att luckra upp kapillärerna vidare öka blodflödet. Kroppsbyggare konsumerar vanligen kväveoxid näringstillskott för att hjälpa muskelutveckling samt atletisk prestanda.

Quinoa

Quinoa är en familjemedlem av spenatväxten och är mycket rik på mineraler, protein samt fibrer. Det kan tas som ett spannmål men är ändå glutenfritt.

Suma-rot

Suma-växten (pfaffia paniculatta), även kallad brasiliansk ginseng, är en traditionell medicin från Brasilien. Den är erkänd som pålitlig för att minska många hälsoproblem som den kallas “para todo” – för allt. Suma är hög i en mängd starka föreningar som involverar fördelaktiga saponiner.

Naturliga steroider studier

I en forskningsstudie utförd vid Rutgers fick råttor som fick mat som bestod av spenat-extrakt (med motsvarande 50 mg 20-hydroxyecdysone/kg kroppsvikt) 24% mer kraftfull greppstyrka i slutet av 28-dagar i jämförelse med råttor som fick exakt samma måltider utan att ha spenat-extrakt. De råttor som fick spenat-extraktet fick dessutom en något kraftigare greppkraft än råttor som fick typiska anabola- och androgena steroider (de typer som vanligtvis tas av kroppsbyggare).

I samma forskningsstudie användes också mänskliga muskelcellkulturer för att ta reda på hur cellerna reagerar på fytoekdysteroider. Behandling med 20-hydroxyecdyson ledde till så mycket som en 20-procentig ökning av proteinsyntesen samt resulterade i minskad proteinnedbrytning (vilket kan bidra till att öka de totala proteinfördelarna i musklerna).

Naturliga steroider biverkningar

Den största oron för de flesta människor, när man diskuterar steroider, är de ogynnsamma androgena biverkningarna som är kopplade till olika andra anabola (muskelbyggande) steroider, inklusive prostatabildning och bröstvävnadstillväxt hos män, och röstfördjupning samt hårväxt hos kvinnor. Typiska erfarenheter av fytoekdysteroider tyder på att även om de besitter potent anabol aktivitet, har de inte de oönskade biverkningarna relaterade till anabola-androgena steroider .

Dessutom, i Rutgers forskningsstudie som diskuterades tidigare, upptäckte de faktiskt att 20-hydroxydyson inte skulle resultera i prostatautveckling såsom konstgjorda anabola steroider. Detta kan tillskrivas att fytoekdysteroider har en form som förbjuder dem att binda till cellernas androgena receptorer (de receptorer som aktiverar prostatacancer och hårväxt).

Hur som helst är spenat, quinoa och suma alla utomordentligt säkra, hela livsmedel. Ett antal forskningsstudier tillsammans med Rutger’s forskningsstudie avslöjar att fytoekdysteroider besitter många tilltalande hälsofördelar.

De har inte bara visat sig öka uthålligheten och den anabola aktiviteten hos däggdjur, utan de kan också öka insulinkänsligheten, minska det viscerala fettet, hjälpa minnet och förbättra effektiviteten vid skadeåterhämtning. Den goda nyheten är att oräkneliga av resultaten av fytoekdysteroider verkar uppnås vid ganska låga dagliga doser: mellan 0,5 och 5/mg 20-hydroxydyson per kg kroppsvikt.

Referenser:
Steroider – Wikipedia, den fria encyklopedin

Steroider: MedlinePlus

legal steroids

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here