3 Voedingsmiddelen met natuurlijke steroïden die je moet kennen

Wanneer het woord “steroïde” wordt gevangen of gelezen, is het over het algemeen gekoppeld aan de door de mens gemaakte, anabole steroïde die veel professionele atleten gebruiken om spiermassa te kweken of prestaties te verbeteren.

Er zijn echter talloze andere steroïden die op natuurlijke wijze in het lichaam worden aangemaakt en nodig zijn voor een goede gezondheid en welzijn: testosteron, cholesterol en oestrogeen behoren tot de bekendste.

Wat zijn steroïden?

Steroïden zijn in principe hormonale stoffen die boodschappen afgeven aan de cellen van het lichaamssysteem. Verschillende steroïden veroorzaken veel verschillende reacties. Mensen, dieren en planten gebruiken allemaal verschillende steroïden.

Een aantal plantenetende insecten maakt een klasse steroïden aan, ecdysteroïden genaamd. Een overmatige hoeveelheid van dit hormonale middel kan hen echter in de problemen brengen. Sommige planten maken in hun voordeel gebruik van dit biologische principe. Deze soorten planten hebben zeer grote hoeveelheden hormonen die bijna identiek zijn aan ecdysteroïden (fytoecdysteroïden genoemd) – bijgevolg kunnen insecten die deze planten consumeren een hormonale overbelasting ondervinden die hen uitschakelt en ontmoedigt om dezelfde planten te blijven innemen.

Bij zoogdieren lijkt de inname van fytoecdysteroïden echter meestal zeer gunstige resultaten op te leveren. In de jaren ’70 en ’80 waren Sovjet-onderzoekers de eersten die de resultaten van fytoecdysteroïden bij de mens onderzochten, en men vermoedt dat een aantal professionele Sovjet-atleten van hun bevindingen profiteerden. Tegenwoordig doen Amerikaanse onderzoekers nog meer onderzoek naar fytoecdysteroïden en beginnen ze de geheimen te ontrafelen van hoe deze sterke hormonale middelen precies werken.

3 Voedingsmiddelen met natuurlijke steroïden die je moet kennen

Spinazie

Spinazie is rijk aan mineralen, vitaminen, chlorofyl en natuurlijk aanwezige nitraten. Plantaardige nitraten kunnen door het lichaam worden omgezet in stikstofmonoxide, dat wordt gebruikt om de haarvaten los te maken en de bloedstroom te verbeteren. Bodybuilders gebruiken vaak stikstofmonoxide als voedingssupplement ter ondersteuning van spierontwikkeling en atletische prestaties.

Quinoa

Quinoa is een familielid van de spinazieplant en is zeer rijk aan mineralen, eiwitten en vezels. Het kan worden genomen als een graan, maar is glutenvrij.

Suma Wortel

De suma plant (pfaffia paniculatta), ook wel Braziliaanse Ginseng genoemd, is een traditioneel medicijn uit Brazilië. Het is erkend als betrouwbaar in het verminderen van een heleboel gezondheidsproblemen waarnaar het wordt verwezen als “para todo” – voor alles. Suma is hoog in een verscheidenheid van sterke verbindingen met gunstige saponinen.

Natuurlijke Steroïden Studies

In een onderzoek uitgevoerd aan Rutgers, kregen ratten die voedsel kregen dat bestond uit spinazie-extract (met het equivalent van 50 mg 20-hydroxyecdysone/kg lichaamsgewicht) aan het eind van 28 dagen 24% meer grijpkracht in vergelijking met ratten die exact dezelfde maaltijden kregen zonder spinazie-extract. De ratten die spinazie-extract kregen toegediend, hadden bovendien een iets sterkere grijpkracht dan ratten die typische anabole androgene steroïden kregen toegediend (de soorten die gewoonlijk door bodybuilders worden gebruikt).

In hetzelfde onderzoek werd ook gebruik gemaakt van menselijke spiercelculturen om na te gaan hoe de cellen reageren op fytoecdysteroïden. De behandeling met 20-hydroxyecdysone leidde tot maar liefst 20% verhoging van de eiwitsynthese en resulteerde in een verminderde eiwitafbraak (wat kan helpen de totale eiwitvoordelen in de spieren te verbeteren).

Natuurlijke Steroïden Bijwerkingen

De grootste zorg voor de meerderheid van de mensen, bij de bespreking van steroïden, is de ongunstige androgene bijwerkingen gekoppeld aan diverse andere anabole (spier opbouw) steroïden, met inbegrip van prostaat ontwikkeling en borstweefsel groei bij mannen, en stem verdieping en haargroei bij vrouwen. Typische ervaring met fytoecdysteroïden suggereert dat, hoewel ze een krachtige anabole activiteit bezitten, ze niet de ongewenste bijwerkingen hebben die in verband worden gebracht met anabole-androgene steroïden.

Bovendien hebben ze in het eerder besproken Rutgers-onderzoek ontdekt dat 20-hydroxydyson niet leidt tot prostaatontwikkeling zoals anabole steroïden van menselijke makelij. Dit zou kunnen worden toegeschreven aan het feit dat fytoecdysteroïden een vorm hebben die hen verbiedt zich te binden aan de androgene receptoren van cellen (de receptoren die prostaat- en haargroei activeren).

Hoe dan ook, spinazie, quinoa, evenals suma zijn allemaal uitzonderlijk veilige, hele voedingsmiddelen. Een aantal onderzoeken, samen met het Rutger’s onderzoek, tonen aan dat fytoecdysteroïden talrijke aantrekkelijke gezondheidsvoordelen bezitten.

Er is niet alleen aangetoond dat ze het uithoudingsvermogen en de anabole activiteit bij zoogdieren verhogen, maar ook dat ze de insulinegevoeligheid verhogen, visceraal vet verminderen, het geheugen helpen verbeteren en het herstel van blessures efficiënter maken. Het goede nieuws is dat veel van de resultaten van fytoecdysteroïden lijken te worden verkregen bij vrij lage dag-tot-dag doseringen: tussen,5 en 5/mg 20-hydroxydysone per kg lichaamsgewicht.

Referenties:
Steroïden – Wikipedia, de vrije encyclopedie

Steroïden: MedlinePlus

legal steroids

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here