Proteinshakes och måltidsersättningsshakes

Det finns en viss skillnad mellan de två termerna – måltidsersättning och proteinshakes. Båda har visserligen betydande fördelar som de ger kroppen för att hålla den friskare och även hjälpa kroppen att uppnå sina idrottsliga prestationsmål.

Det finns många märken där ute med olika näringsspecifikationer. Men de flesta av produkterna har samma allmänna egenskaper.

Så när du känner ett behov av att köpa något proteintillskott från någon livsmedelsbutik, se till att du är säker på vad det innehåller och vilka fördelar det har för dig.

Låt oss titta på detta i detalj.

Proteinshakes

En proteinshake kan vara ett hundraprocentigt proteinkoncentrat eller ett kolhydrattillskott som innehåller lite protein och fett.

Dessa finns som färdiga drycker eller som proteinpulver.

Under årens lopp har olika typer av proteinshakes med äggprotein, mjölk- och vassleprotein och soja dykt upp som populära kosttillskott i fitnessvärlden på grund av dess inverkan på muskelåterhämtning och utveckling.

Måltidsersättningsshakes

Måltidsersättningsdieter är ett bra, lätt och enkelt sätt att gå ner i vikt. Det är så enkelt som att välja en av två måltider per dag och ersätta dem med en måltidsersättningsshake.

Måltidsersättningsshakes är utformade för att hjälpa dig att uppnå viktminskning. Du dricker en eller två shakes per dag i stället för din normala måltid för att enkelt och enkelt kontrollera ditt matintag.

När ska du använda diet shakes?

Diet shakes kallas också för måltidsersättningar. Australiska forskare som skriver i Journal of Nutrition fann att diet shakes, var lika effektiva för att åstadkomma viktminskning jämfört med konventionella, strukturerade viktminskningsdieter

När du saknar motivationen att laga balanserade måltider kommer måltidsersättningsshakes in som ett praktiskt alternativ för att förse din kropp med den goda näring den längtar efter.

Diet shakes är faktiskt utformade för att tas till frukost och middag.

 • Frukost

Du bör i möjligaste mån försöka att inte hoppa över frukosten. Att äta frukost innan du börjar dagen har visat sig ha en hel del fördelar och detta inkluderar att förbättra viktkontrollen långsiktigt.

 • Lunch

Diet shakes är inte specifikt avsedda att tas vid lunch, eftersom du kontrollerar ditt dagliga kaloriintag.

Det är den tiden på dagen och du känner dig hungrig med så mycket upptagna scheman och det enda du behöver är en snabb måltid för att komma tillbaka på rätt spår.

Det finns några färdiga måltider som är bra och uppskattade vid ett sådant tillfälle. Tillverkarna av några av dessa produkter rekommenderar att man dricker en vardera till frukost och lunch.

 • Middag

Du kan troligen gå över gränsen vid middagen. Det beror på att du har haft mycket att gå igenom under dagen och nu är du fruktansvärt hungrig.

Chansen är stor att du sannolikt kommer att lägga till vissa livsmedel i din kost som skulle utplåna de kaloriunderskott som bidrar till viktnedgång.

Även om du kanske helt enkelt är för hungrig för att kontrollera dig själv vid kvällsmålet bör du alltid hålla din kaloriförbrukning i schack.

Och ett sätt att göra detta är att äta mer till frukost och lunch och välja en bantningsshake i stället för en komplett måltid.

Proteinshakes som måltidsersättning

Olika proteinshakeprodukter är avsedda att hjälpa dig att uppnå helt olika mål, så det är viktigt att du uppmärksammar etiketten innan du konsumerar dem.

En måltidsersättningsshake gör exakt det: den ersätter en hel måltid genom att erbjuda en balans av protein, kolhydrater och hälsosamma fetter.

Proteinshakes är perfekta för idrottare på språng eller för dem som inte har haft tid att förbereda en måltid.

Måltidsersättningsshakes och proteinshakes förväxlas ofta med varandra.

Att inte känna till skillnaden kan leda till att många människor väljer fel sorts shake för sina mål. Effekten av detta är att det kan förhindra viktminskning och muskeltillväxt.

Skillnaden mellan en måltidsersättningsshake och en proteinshake

Den största avslöjande faktorn för hur dessa shakes fungerar finns i namnen. Medan måltidsersättnings-shakes används för att ersätta en måltid är proteinshakes fyllda med protein, vanligtvis vassleprotein.

Olika shakes har olika syften, och återigen är det därför viktigt att noggrant kontrollera etiketten innan du köper en.

En måltidsersättande shake är avsedd att ersätta en hel måltid, så den ger din kropp en bra balans av inte bara protein utan även kolhydrater och goda fetter.

Det är helt perfekt om du alltid är på språng och hellre föredrar en snabbare och praktisk måltid.

Här är en uppdelning av de viktigaste skillnaderna mellan måltidsersättnings-shake och proteinshake.

 1. Måltidsersättningsshake

Som jag sa tidigare används måltidsersättningsshakes i allmänhet för att ersätta hela måltider och de har följande egenskaper:

 • Används för viktminskning

Måltidsersättningsshakes har en mycket låg halt av fett och socker så att du lätt kan gå ner i vikt genom att hjälpa till att skapa ett kaloriunderskott i din kost.

Det innebär att de hjälper dig att konsumera färre kalorier än vad din kropp förbränner, så att du börjar gå ner i vikt.

 • Proteininnehåll

Även om protein i allmänhet hjälper till med muskelsyntesen och underlättar återhämtningen när du tränar, är de flesta måltidsersättnings-shakes utformade för att fungera oavsett om du tränar eller inte.

Det rekommenderas dock att du för effektiv viktminskning samt ökning av muskelmassa bör gå på en träningsrutin samtidigt som du tillsätter en bra måltidsersättnings-shake för ett effektivt resultat.

Måltidsersättningar för allmän hälsa kan vara mindre i proteininnehåll, vanligtvis cirka 10 g per portion, medan de som är avsedda för bantning och muskeluppbyggnad kan vara ganska höga som 40 g.

 • Ersätter en måltid

Precis som namnet antyder är måltidsersättningsshakes utformade för att ersätta måltider – troligen en måltid eller två för att hjälpa dig att nå dina träningsmål.

Den innehåller tillräckligt med kalorier, vitaminer och makronäringsämnen för att hålla dig frisk och ge dig den näring du behöver.

 • Nivå av kalorier

En måltidsersättande shake innehåller tillräckligt med kalorier för att utgöra en måltid, men den bör vara ganska mycket lägre än en vanlig måltid för att skapa ett kaloriunderskott för viktminskning.

Måltidsersättningsshakes tenderar att vara mer mättande eftersom de består av fler kalorier till skillnad från proteinshakes. 250-400 kalorier brukar de normalt innehålla.

Du kan försöka få måltidsersättningsshakes som innehåller en tillsatt hungerblockerare som kan bidra till att minska ditt sug efter att äta mycket.

 • Innehåller vitaminer och mineraler

En bra måltidsersättningsshake innehåller en multivitamin för att hjälpa dig att uppnå ditt dagliga intag av alla viktiga ämnen så att du inte behöver äta mer mat för att få upp dem.

De flesta människor tycker alltid att det är svårt att uppfylla det dagliga behovet av alla olika vitaminer och näringsämnen som behövs för att vara frisk. Därför är en bra måltidsersättningsshake ett säkert sätt att gå till väga.

 • Fettinnehåll

Proteinshakes är vanligtvis fettsnåla, med cirka 3 g eller mindre fett, medan fettet i måltidsersättningar varierar. Fettinnehållet i måltidsersättningsshakes varierar ofta på grund av förhållandet mellan kolhydrater och fett som de innehåller.

Måltidsersättnings-shakes som innehåller låga kolhydrater har vanligtvis högre fettinnehåll och vice versa. Detta innebär att om du följer en lågkolhydratkost är denna typ av måltidsersättningsshake fortfarande en bra idé.

Annars bör du välja måltidsersättningsshakes som innehåller omega 3-fetter om du vill ha mer fett i din måltid.

 1. Proteinshake

Proteinpulver blandas i en shake och ger maximalt med protein i vår kost. Enbart proteinpulver innehåller dock inte tillräcklig mängd kolhydrater, fibrer eller vitaminer för att upprätthålla energin i kroppen på samma sätt som en balanserad måltid kan göra.

 • Används för att tona och strama upp

När du tränar och lyfter de tunga vikterna sliter du faktiskt på dina muskelfibrer. Därför behövs tillräckliga mängder protein för att bygga upp dem igen.

En proteinshake är ett enkelt sätt att enkelt och snabbt leverera protein till dina muskler, vilket leder till att du får mager massa och en tonad fysik.

 • Ersätter inte en måltid

Proteinshakes är ett tillskott och är inte avsedda att ersätta en måltid. Deras huvudsakliga syfte är att hjälpa dig att få i dig tillräckligt med protein för att reparera och stärka dina muskler efter träningen.

Därför innehåller de inte tillräckligt med kalorier, vitaminer och näringsämnen för att ge dig tillräckligt med energi och näring under hela dagen. Du behöver fortfarande äta vanliga, hälsosamma måltider.

 • Proteininnehåll

En bra proteinshake innehåller mycket mycket protein men mycket lite andra näringsämnen, t.ex. fett, kolhydrater och socker.

På så sätt kan proteinshakes verkligen öka ditt proteinintag samtidigt som de påskyndar dina träningsmål.

 • Låg halt av kalorier

Proteinshakes är generellt sett kalorisnåla eftersom de inte är avsedda att ersätta måltider. De är faktiskt ett komplement till de hela livsmedel vi äter.

De är mycket proteinrika och förser vår kropp med den dagliga dos av protein som vi behöver. Så på grund av deras låga kaloriinnehåll behöver du fortfarande få de andra kalorierna och näringsämnena du behöver från vanliga, hälsosamma måltider.

 • Fettinnehåll

Proteinshakes är vanligtvis fettsnåla, med cirka 3 g eller mindre fett, medan fettet i måltidsersättningar varierar.

Så varför är måltidsersättning nödvändigt?

Måltidsersättning är nödvändig av flera skäl. De tillför näring till personer som är undernärda eller allvarligt sjuka och som inte kan äta hela livsmedel.

De används ofta i medicinska viktminskningsinterventioner för att kontrollera mängden kalorier som du äter i en måltid.

Måltidsersättningar ger dig alla nödvändiga näringsämnen, från kolhydrater till proteiner till fetter och vitaminer och mineraler – i balans.

Proteinshakes: Ofullständig näring?

Proteinshakes är endast rika på en näringskälla, nämligen protein. Detta betyder dock inte att proteinshakes inte har något annat näringsvärde. Naturligtvis är proteinshakes lika berikade med vitaminer och mineraler.

Även om detta är fastställt räcker det att säga att de inte är utformade för helhetsnäring. Faktum är att många är medvetet låga halter av kolhydrater och fetter.

Och detta beror på att proteinshakes har varit eftertraktade av kroppsbyggare och idrottsmän eftersom de hjälper dem att uppnå höga prestationer när de tränar eller tränar.

Proteinshakes är faktiskt låga på andra näringsämnen som fett och kolhydrater till skillnad från måltidsersättningar. Kolhydrater är nödvändiga för att bibehålla blodglukosnivåerna mellan måltiderna, förhindra förlust av elektrolyter och ge energi till hjärnan.

Lägg därtill att proteindrycker inte mättar på samma sätt som hela livsmedel gör. Det är troligare att du blir hungrig senare och konsumerar fler kalorier efter att ha ersatt en måltid med en proteinshake.

Slutsats

Även om det är lätt att se att måltidsersättningar innehåller vissa mängder protein har de inte lika mycket som proteinshake. De är helt olika i innehåll och användning.

När du vill ha en snabb måltid på språng kan proteinshakes hjälpa till i en nödsituation, men de är inte utformade för total näring som måltidsersättningar är. Se dem helt enkelt som kosttillskott som hjälper till att öka mängden protein i din dagliga kost.

Om du inte har identifierat dina mål blir det ett problem att veta hur du ska välja vad du verkligen behöver.

Se till att den måltidsersättning eller det kosttillskott du väljer ger dig de bästa fördelarna, håller dig energisk, upprätthåller din ämnesomsättning, bekämpar suget och hjälper dig att reparera slitna vävnader efter träning.

legal steroids

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here