Πρωτεϊνικά ροφήματα: Bodybuilding και Fitness

Τα ροφήματα πρωτεΐνης βοηθούν τους μυς σας να αναπτυχθούν και να ανακάμψουν μετά την άσκηση. Εάν είστε νέοι στα ροφήματα πρωτεΐνης, τότε η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι πολύ δύσκολη.

Υπάρχει μια πληθώρα διαφορετικών από αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά. Αλλά μην ανησυχείτε. Αυτός ο απόλυτος οδηγός για τα ροφήματα πρωτεΐνης θα σας κάνει τη ζωή πιο εύκολη.

Εισαγωγή στα πρωτεϊνικά ροφήματα

Οι bodybuilders, οι αθλητές και οι διαιτολόγοι είναι πάντα πρόθυμοι όταν πρόκειται για πρωτεΐνη, επειδή χρησιμεύει ως ένας εύκολος τρόπος για να χτίσετε μυς και να χάσετε βάρος.

Τα πρωτεϊνικά ροφήματα είναι ακριβώς ένα από αυτά τα συστατικά της πρωτεΐνης.

Τα πρωτεϊνικά ροφήματα διατίθενται ως προ-αναμεμειγμένα, έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα ή ως σκόνες πρωτεΐνης που αναμειγνύονται με νερό, γάλα ή άλλα υγρά, και παρέχουν ένα γρήγορο, βολικό υποκατάστατο γεύματος ή ένα συμπλήρωμα στη διατροφή.

Πριν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε ροφήματα πρωτεΐνης, θα πρέπει να εξετάσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτών των προϊόντων.

Ένα ρόφημα πρωτεΐνης μπορεί να είναι ένα 100% (εκατό τοις εκατό) συμπύκνωμα πρωτεΐνης ή ένα συμπλήρωμα υδατανθράκων που έχει λίγη πρωτεΐνη και λίπος. Αυτά διατίθενται ως έτοιμα ροφήματα ή ως σκόνες πρωτεΐνης.

Διαφέρουν τα πρωτεϊνικά ροφήματα από τα συμπληρώματα διατροφής

Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να είναι σε ορισμένες περιπτώσεις, και αυτό κάνει την ταξινόμηση να προκαλεί σύγχυση. Αλλά ένα πρωτεϊνικό ρόφημα που παρασκευάζεται από πλήρη, φυσικά συστατικά είναι πιθανό να παρουσιάζει σημαντικές διαφορές από άποψη διατροφής ή όχι.

Και αυτό είναι αρκετά διαφορετικό σε σύγκριση με ένα ρόφημα συμπληρώματος που είναι κυρίως τεχνητό και εμπλουτισμένο.

Έτσι, αν είναι φτιαγμένο με ολόκληρα και φυσικά συστατικά, προσφέρει παρόμοια οφέλη με τα ολόκληρα τρόφιμα και χαρακτηρίζεται με μεγαλύτερη ακρίβεια ως “ρόφημα” και όχι ως “συμπλήρωμα”

Για παράδειγμα, ένα απλό μείγμα από αποβουτυρωμένο γάλα, σκόνη πρωτεΐνης, μπανάνα, φυστικοβούτυρο και λίγο γιαούρτι χαμηλών λιπαρών μπορεί να θεωρηθεί ως πρωτεϊνικό ρόφημα.

Αλλά αν παίρνετε ένα προϊόν συσκευασμένο στο εμπόριο, που παρασκευάζεται από μια ποικιλία συστατικών, τότε παίρνετε ένα συμπλήρωμα.

Πόση ποσότητα χρειάζεστε

Έτσι, έχετε μόλις περάσει από μια έντονη προπόνηση και πρέπει να αναπληρώσετε τους μυς σας.

Το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό είναι να κατεβάσετε μερικές πρωτεΐνες στον οργανισμό σας. Θα πρέπει να γνωρίζετε πόση πρωτεΐνη λαμβάνετε από τη διατροφή σας, καθώς υπάρχει πιθανότητα να μην χρειάζεστε ροφήματα πρωτεΐνης.

Η συνιστώμενη ελάχιστη ημερήσια δόση για έναν ενήλικα είναι 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους, αν είστε απλά κάποιος άνθρωπος που δεν είναι ούτε bodybuilder ούτε αθλητής- απλά κάποιος που ζει μια ζωή εκτός γυμναστηρίου.

Αν όμως γυμνάζεστε τακτικά και προσπαθείτε να αποκτήσετε μυϊκή μάζα, θα πρέπει να αυξήσετε αυτή την ποσότητα σε περίπου 2-2,5g πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους.

Κύριοι τύποι πρωτεϊνικών ροφημάτων

Τα ροφήματα πρωτεΐνης κυκλοφορούν σε δύο κύριους τύπους:

  • Γαλακτοκομικά ροφήματα πρωτεΐνης
  • Μη γαλακτοκομικά ροφήματα πρωτεΐνης.

Για τους περισσότερους ανθρώπους η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι η πρωτεΐνη επιλογής και μακράν η πιο δημοφιλής.

Ωστόσο, εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, είστε χορτοφάγος ή δεν καταναλώνετε γάλα για θρησκευτικούς ή υγειονομικούς λόγους, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε μια σκόνη μη γαλακτοκομικής πρωτεΐνης.

Η άλλη διαφορά μεταξύ των πρωτεϊνικών ροφημάτων είναι αν το ρόφημα αποτελείται από ένα μόνο συστατικό, όπως μόνο ορός γάλακτος, ή από ένα μείγμα συστατικών με τη μορφή μείγματος πρωτεϊνών.

Οφέλη των πρωτεϊνικών ροφημάτων

Είτε είστε αθλητής, είτε bodybuilder είτε κάποιος που απλά θέλει να συμπληρώσει τη διατροφή του ή ακόμα και να ενισχύσει τη δύναμή του κατά τη διάρκεια της άσκησης. Παρακάτω αναφέρονται μερικά από τα οφέλη της λήψης πρωτεϊνικών ροφημάτων.

  • Οφέλη για τους αθλητές

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι ο ταχύτερα απορροφήσιμος τύπος πρωτεΐνης πάνω από το ασπράδι αυγού, τη σόγια και την καζεΐνη καθώς και πολλές άλλες. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος βοηθά στην αποκατάσταση των μυών, στην απώλεια βάρους, στην αποκατάσταση και στην ανάπτυξη.

Τα οφέλη της πρωτεΐνης ορού γάλακτος είναι κυρίως η ευκολία και το κόστος.

Συνήθως είναι φθηνότερο να καταναλώσετε ένα ρόφημα πρωτεΐνης από το να πάρετε την πρωτεΐνη σας από ένα κομμάτι μπριζόλας ή ένα στήθος κοτόπουλου. Και είναι πολύ πιο βολικό και λιγότερο χρονοβόρο.

  • Οφέλη για τους bodybuilders

Γιατί λοιπόν τόσοι πολλοί bodybuilders παίρνουν ροφήματα πρωτεΐνης Λοιπόν, η πρωτεΐνη χρησιμοποιείται για την παραγωγή μυών.

Τα πρωτεϊνικά ροφήματα έχουν γίνει πολύ δημοφιλή μεταξύ των body builders και αυτό είναι αυτονόητο ότι τα οφέλη είναι τεράστια.

Η πρωτεΐνη χρησιμοποιείται για την παραγωγή μυών. Χωρίς επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης οι μύες μας δεν θα επουλώνονταν τόσο γρήγορα και θα μπορούσε επομένως να οδηγήσει σε υπερβολική προπόνηση των μυών σας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σετραυματισμό .

Οι πρωτεΐνες χρησιμοποιούνται επίσης για την παραγωγή ορμονών, ενζύμων, κυτταρικών αγγελιοφόρων, νουκλεϊκών οξέων και συστατικών του ανοσοποιητικού συστήματος.

Χωρίς επαρκείς πρωτεΐνες, το σώμα σας δεν μπορεί να συνθέσει τις δομές που συνθέτουν κάθε κύτταρο, ιστό και όργανο, ούτε μπορεί να παράγει τις βιοχημικές ουσίες που απαιτούνται για την καρδιαγγειακή λειτουργία, τη μυϊκή συστολή, την ανάπτυξη και την επούλωση.

Μετά από μια έντονη προπόνηση, μπορεί να είναι καλύτερο να πάρετε ένα πρωτεϊνικό ρόφημα. Αυτό θα απαιτούσε λιγότερο χρόνο για να χωνευτούν και να διασπαστούν οι πρωτεΐνες σε αμινοξέα και τελικά να σταλούν στους μυς, όπου γίνονται αισθητά τα τεράστια οφέλη.

  • Οφέλη απώλειας βάρους

Τα πρωτεϊνικά ροφήματα μπορούν πράγματι να χρησιμοποιηθούν για την αύξηση των μυών και για την απώλεια βάρους. Τα καλύτερα ροφήματα πρωτεΐνης για απώλεια βάρους είναι ροφήματα με χαμηλά λιπαρά και υδατάνθρακες.

Η κατανάλωση ενός ροφήματος πρωτεΐνης για πρωινό και ενός μετά την προπόνηση κάθε μέρα μαζί με μια υγιεινή διατροφή που στοχεύει στην απώλεια βάρους θα βοηθήσει στην απώλεια βάρους και στην ύπαρξη καλύτερης σύστασης σώματος.

Αναμειγνύοντας τη σκόνη πρωτεΐνης σας με νερό σε αντίθεση με το γάλα με μείωση των θερμίδων και των λιπαρών από την καθημερινή σας διατροφή.

Λίγα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αγοράζετε ροφήματα πρωτεΐνης. Όταν αγοράζετε ένα ροφήμα πρωτεΐνης, αναζητήστε ένα που να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην καθαρή πρωτεΐνη.

Διαβάζετε πάντα την ετικέτα και αποφεύγετε τα ροφήματα που έχουν πολλά περιττά συστατικά, όπως τεχνητά γλυκαντικά, αριθμούς Ε, τρανς λιπαρά, MSG και σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη.

Πλεονεκτήματα των πρωτεϊνικών ροφημάτων

Ενώ η άσκηση και το bodybuilding είναι σημαντικά, το τι παίρνετε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνησή σας είναι εξίσου σημαντικό.

Τα πρωτεϊνικά ροφήματα, που φημίζονται για τα πολυάριθμα οφέλη για την υγεία που φέρνουν στο προσκήνιο, έχουν ορισμένα πλεονεκτήματα όπως αναφέρονται παρακάτω.

  • Συντήρηση βάρους

Σε ένα άρθρο ιατρικού περιοδικού που δημοσιεύθηκε σε ένα τεύχος του 2010 του περιοδικού “Diabetes/Metabolism Research & Review”, οι ερευνητές παρουσίασαν στοιχεία που έδειξαν ότι παχύσαρκα άτομα που έπιναν υποκατάστατα γεύματος υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη ως μέρος μιας δίαιτας χαμηλών θερμίδων έχασαν περισσότερο βάρος σε ένα χρόνο από τα άτομα που ακολούθησαν τη δίαιτα χωρίς τα υποκατάστατα.

Τα ροφήματα περιέχουν συνήθως λιγότερες θερμίδες από τα πλήρη γεύματα και σύμφωνα με ερευνητές του University of Texas Medical Branch στο τεύχος Μαΐου 2008 του “American Journal of Clinical Nutrition”, η πρωτεΐνη είναι το πιο χορταστικό θρεπτικό συστατικό, που σημαίνει ότι μπορεί να σας κρατήσει χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες ή τα λίπη.

  • Ευκολία

Το πρωτεϊνικό ρόφημα είναι ταχύτερο, ευκολότερο και πολύ βολικό σε σύγκριση με ένα ολόκληρο ισορροπημένο γεύμα. Είναι επίσης πιο υγιεινό να πίνετε ένα, αντί να παραλείψετε ένα γεύμα ή να έχετε μια άλλη γρήγορη, αλλά λιγότερο θρεπτική, εναλλακτική λύση, όπως ένα λιπαρό μπέργκερ σε ένα φαστφουντάδικο ή μια σακούλα πατατάκια από το μηχάνημα αυτόματης πώλησης.

  • Πρόσληψη θρεπτικών συστατικών

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της παρασκευής και κατανάλωσης πρωτεϊνικών ροφημάτων είναι ότι μπορείτε να προσθέσετε πλήθος άλλων θρεπτικών συστατικών στη σκόνη πρωτεΐνης.

Σε ένα ρόφημα, μπορείτε να απολαύσετε τα οφέλη της πρωτεΐνης, των κατεψυγμένων μούρων, του λιναρόσπορου, του gel aloe-Vera, του ελαίου καρύδας, του φυσικού φυστικοβούτυρου, καθώς και οποιωνδήποτε άλλων τροφίμων ή συμπληρωμάτων που μπορεί να θέλετε.

Ωστόσο, θα πρέπει να δοκιμάσετε να πειραματιστείτε με τα ροφήματα, προκειμένου να μην τα βρείτε δυσάρεστα.

Μειονεκτήματα των πρωτεϊνικών ροφημάτων

Ενώ υπάρχουν οι καλές πλευρές της κατανάλωσης πρωτεϊνικών ροφημάτων, υπάρχουν μόνο μερικά μειονεκτήματα. Παρακάτω παρατίθενται ορισμένα από αυτά.

  • Περιορισμοί

Τα πρωτεϊνικά ροφήματα είναι περιορισμένα στο τι μπορούν να κάνουν για εσάς και το σώμα σας. Ακόμη και με τα ροφήματα, δεν θα χάσετε βάρος αν δεν μειώσετε την καθαρή πρόσληψη θερμίδων και δεν θα τονώσετε και δεν θα αναπτύξετε τους μυς σας αν δεν ασκείστε τακτικά και δεν γυμνάζεστε με δύναμη.

Ο καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε τα ροφήματα είναι να τα συμπεριλάβετε ως μέρος ενός ολοκληρωμένου, εγκεκριμένου από γιατρό προγράμματος που θα σας βοηθήσει να επιτύχετε και να διατηρήσετε μακροπρόθεσμα τους στόχους σας για τη φυσική κατάσταση και την υγεία.

  • Ελλιπής διατροφή

Τα πρωτεϊνικά ροφήματα έχουν σχεδιαστεί για να είναι βαριά σε πρωτεΐνες, αλλά αυτό σημαίνει ότι συχνά αποτυγχάνουν να παρέχουν σημαντικές ποσότητες υδατανθράκων, βιταμινών, μετάλλων και υγιεινών λιπών.

Σύμφωνα με τους γιατρούς της Mayo Clinic, τα τρόφιμα ολικής αλέσεως έχουν πάντα το πλεονέκτημα έναντι των συμπληρωμάτων όπως τα ροφήματα, επειδή περιέχουν φυσικές φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, φυτοχημικά και άλλες προστατευτικές ουσίες που δεν μπορούν να αναπαραχθούν.

  • Θέματα βιωσιμότητας

Μπορεί να αναπτύξετε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών εάν αντικαταστήσετε πάρα πολλά γεύματα με ροφήματα πρωτεΐνης ή μπορεί να ξαναπάρτε το βάρος που είχατε χάσει αφού επιστρέψετε στις προηγούμενες διατροφικές σας συνήθειες. Εν τέλει, τα οφέλη γίνονται βιώσιμα αν επιτρέπεται η συνέπεια.

  • Γεύση

Τα περισσότερα συμπληρώματα πρωτεϊνικού ροφήματος στην αγορά έχουν στην πραγματικότητα κάποια δυσάρεστη γεύση. Για να αποφύγετε την αγορά τέτοιων, θα πρέπει να διαβάσετε κριτικές στο διαδίκτυο για ορισμένα από αυτά, ώστε να μπορέσετε να πάρετε αποτελεσματικά μια απόφαση.

Υπάρχουν παρενέργειες από τη λήψη πρωτεϊνικών ροφημάτων


Πιθανόν να αναρωτιέστε αν η υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνικών ροφημάτων αποτελεί απειλή για την υγεία σας.

Η απλή απάντηση σε αυτό είναι ότι εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο τα παίρνετε. Ενώ υπάρχουν ορισμένα συμπληρώματα πρωτεΐνης που έχουν ελεγχθεί ότι φέρουν βαρέα μέταλλα όπως μόλυβδο, υδράργυρο, κάδμιο και αρσενικό, υπάρχουν άλλα που έχουν έναν εξαιρετικό κατάλογο συστατικών στα προϊόντα τους.

Αυτό παρατηρήθηκε με βάση μια έρευνα που διεξήγαγε το consumer reports σε διάφορα ροφήματα και σκόνες πρωτεΐνης. Η ανησυχία ωστόσο είναι ότι όταν τα βαρέα μέταλλα εισέρχονται στον οργανισμό, συχνά έχουν δια βίου επίδραση.

Επομένως, τι πρέπει να κάνετε

Ευτυχώς, δεν είναι όλα επικίνδυνα. Υπάρχουν ακόμα και καλές από αυτές που κυκλοφορούν εκεί έξω. Πώς το ξέρετε Βεβαιωθείτε ότι μελετάτε προσεκτικά τα συστατικά για να ξέρετε ποιο είναι πιο ασφαλές. Αν δεν είστε σίγουροι, συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο ή έναν ιατρό.

Ο καλύτερος τρόπος για να αναμειγνύετε τα ροφήματα πρωτεΐνης σας

Ο καλύτερος τρόπος για να αναμίξετε το ρόφημα πρωτεΐνης σας είναι χρησιμοποιώντας ένα αναδευτήρα πρωτεΐνης με βιδωτό καπάκι. Απλά προσθέστε το σωστό μέγεθος μερίδας με τη σωστή ποσότητα νερού ή γάλακτος και ανακινήστε δυνατά για 10 δευτερόλεπτα.

Το μιλκσέικ σας θα πρέπει να μην έχει σβώλους και να έχει μια ωραία λεία συνοχή. Αν σας αρέσουν πιο παχύρρευστα μιλκσέικερ χρησιμοποιήστε λιγότερο νερό ή γάλα.

Ανάμειξη πρωτεϊνικών ροφημάτων με γάλα

Το γάλα γενικά κάνει το πρωτεϊνικό ρόφημα να έχει πολύ περισσότερη γεύση από ένα πραγματικό παχύρρευστο και κρεμώδες μιλκσέικ, ωστόσο συνοδεύεται από πολλές περισσότερες θερμίδες αν το κάνετε.

Αν προσπαθείτε να πάρετε όγκο, τότε οι θερμίδες και η πρωτεΐνη είναι αυτό που χρειάζεστε, επομένως είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε γάλα με το ρόφημα πρωτεΐνης σας.

Αν θέλετε να διαχειριστείτε καλύτερα τις θερμίδες ή να χάσετε βάρος, θα πρέπει να αποφύγετε τη χρήση γάλακτος. Αυτό θα μειώσει τη ζάχαρη, τα λίπη και τις θερμίδες και θα διατηρήσει το ρόφημά σας άπαχο

Κέικ πριν και μετά την προπόνηση

Τα πρωτεϊνικά ροφήματα που προορίζονται να καταναλωθούν πριν και μετά την προπόνηση διαφέρουν ελαφρώς από ένα σκέτο πρωτεϊνικό ρόφημα στο ότι προσφέρουν στον οργανισμό σας μια πρωτεϊνική ώθηση.

Συχνά όμως περιέχουν πρόσθετα συστατικά, όπως καφεΐνη και άμυλο, είτε για να ενισχύσουν την απόδοσή σας κατά τη διάρκεια της προπόνησης είτε για να βοηθήσουν το σώμα σας να ανακάμψει μετά την προπόνηση.

Ένα ρόφημα πριν από την προπόνηση πρέπει να πίνετε 30 λεπτά πριν αρχίσετε να ασκείστε, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό. Αν το πάρετε ώρες πριν, τότε μπορεί να μην πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα

Λήψη πρωτεϊνικών ροφημάτων πριν από τον ύπνο

Καλό είναι να πίνετε ένα ρόφημα περίπου μία ώρα πριν πέσετε για ύπνο – το να το παίρνετε λίγο νωρίτερα θα λειτουργήσει επίσης. Τροφοδοτεί τους μύες σας ενώ κοιμάστε, μια στιγμή που οι αυξητικές ορμόνες είναι αυξημένες

Ποδηλασία κρεατίνης με ροφήματα πρωτεΐνης

Αυτό εξαρτάται από τον στόχο σας. Τα δύο μπορούν να ληφθούν μαζί με καλό αποτέλεσμα, αλλά να θυμάστε ότι η κρεατίνη τραβάει νερό στα μυϊκά σας κύτταρα, οπότε θα σας κάνει να πάρετε βάρος.

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσατε να γίνετε πιο αδύνατοι και πιο βαρείς ταυτόχρονα, οδηγώντας σε αποκαρδιωτικές ενδείξεις όταν σταθείτε στη ζυγαριά.

Μια εναλλακτική λύση στα ροφήματα πρωτεΐνης

Τα ροφήματα τείνουν να είναι λίγο ακριβά και αν προτιμάτε μια φθηνότερη εναλλακτική λύση, ένα μεγάλο ποτήρι γάλα και μια μπανάνα είναι καλές επιλογές.

Αυτά έχουν ένα καλό μείγμα πρωτεϊνών ορού γάλακτος και καζεΐνης και έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην ανάπτυξη των μυών

Ημερήσια πρόσληψη πρωτεϊνικών ροφημάτων

Για να χτίσετε μυς πρέπει να καταναλώνετε1g πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Τα ροφήματα πρωτεΐνης επιτρέπουν στους αθλητές να επιτύχουν αυτόν τον στόχο εύκολα σε καθημερινή βάση.

Ανάλογα με το προσωπικό σας πρόγραμμα προπόνησης, μπορεί να απαιτείται να καταναλώνετε περισσότερη πρωτεΐνη από αυτή.

Για παράδειγμα, αν ο στόχος σας είναι να ζυγίζετε 180 κιλά και ζυγίζετε σήμερα 160 κιλά, τότε θα πρέπει να καταναλώνετε 180g πρωτεΐνης κάθε μέρα. Αυτό είναι ένα πολύ απλό μοντέλο που λειτουργεί.

Πότε πρέπει να πίνω ροφήματα πρωτεΐνης

Τα πρωτεϊνικά ροφήματα συνήθως καταναλώνονται αμέσως μετά από μια προπόνηση, όπως αναφέραμε παραπάνω.

Αυτό συμβαίνει επειδή η πρωτεΐνη βοηθάει άμεσα τους μυς να επουλωθούν και να αναπτυχθούν μετά την άσκηση. Συνιστούμε επίσης 2 ώρες πριν από την προπόνηση επίσης.

Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να τροφοδοτήσετε καλύτερα την προπόνησή σας, επιτρέποντάς σας να προπονηθείτε λίγο πιο σκληρά για περισσότερο χρόνο.

Άλλες ωφέλιμες ώρες για να πίνετε ροφήματα πρωτεΐνης είναι το πρώτο πράγμα το πρωί για να ξεκινήσετε το μεταβολισμό και το τελευταίο πράγμα το βράδυ πριν τον ύπνο για να τροφοδοτήσετε την αποκατάσταση ενώ κοιμάστε.

Κέικ πρωτεΐνης ως αντικατάσταση γεύματος

Τα διάφορα προϊόντα πρωτεϊνικών ροφημάτων προορίζονται να σας βοηθήσουν να επιτύχετε εντελώς διαφορετικούς στόχους, γι’ αυτό είναι σημαντικό να προσέχετε την ετικέτα πριν τα καταναλώσετε.

Ένα ρόφημα αντικατάστασης γεύματος κάνει ακριβώς αυτό: αντικαθιστά ένα ολόκληρο γεύμα προσφέροντας μια ισορροπία πρωτεϊνών, υδατανθράκων και υγιεινών λιπαρών.

Ιδανικό για αθλητές που βρίσκονται εν κινήσει ή για όσους δεν είχαν χρόνο να προετοιμάσουν ένα γεύμα

Η διαφορά μεταξύ ενός ροφήματος αντικατάστασης γεύματος και ενός ροφήματος πρωτεΐνης

Τα διάφορα ροφήματα έχουν διαφορετικούς σκοπούς και γι’ αυτό και πάλι είναι σημαντικό να ελέγχετε προσεκτικά την ετικέτα πριν αγοράσετε ένα.

Ένα ρόφημα αναπλήρωσης γεύματος προορίζεται να αντικαταστήσει ένα ολόκληρο γεύμα, ώστε να παρέχει στον οργανισμό σας μια καλή ισορροπία όχι μόνο πρωτεϊνών αλλά και υδατανθράκων και καλών λιπαρών. Είναι το τέλειο γεύμα για το δρόμο.

Από την άλλη πλευρά, ένα ρόφημα πρωτεΐνης θα δώσει στον οργανισμό σας μόνο λίγη επιπλέον πρωτεΐνη – την ιδανική πρόσληψη πρωτεΐνης για την ημέρα

Αύξηση βάρους με πρωτεϊνικά ροφήματα

Η σύντομη απάντηση είναι ναι- η πρωτεΐνη μπορεί να σας κάνει να πάρετε βάρος. Εάν προσπαθείτε να χτίσετε μυϊκή μάζα και καταναλώνετε πρωτεϊνικά ροφήματα, καθώς και να τρώτε τη σωστή μερίδα φαγητού καθημερινά, τότε μπορεί να παρουσιάσετε κάποια αύξηση βάρους, καθώς οι μύες ζυγίζουν περισσότερο από το λίπος λόγω της πυκνότητάς τους.

Αλλά αν απλά καταναλώνετε ένα ρόφημα πρωτεΐνης για πρωινό ή ένα ρόφημα πρωτεΐνης μετά την προπόνηση, τότε είναι απίθανο να διευκολύνετε την αύξηση του σωματικού βάρους.

Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι με την κατανάλωση ενός πρωτεϊνικού ροφήματος θα τις κάνει να βάλουν τόνους μυϊκής μάζας και να φαίνονται ογκώδεις. Αυτό δεν θα συμβεί ποτέ.

Οιγυναίκες έχουν πολύ λιγότερη τεστοστερόνη από τους άνδρες, οπότε θα τους είναι αδύνατο να γίνουν ογκώδεις από την κατανάλωση μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη.

Αν μη τι άλλο, μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη συνδέεται συνήθως με ένα άπαχο και κομμένο σώμα, όχι με ένα ογκώδες ή παχύ σώμα. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν μια δίαιτα κυρίως υδατανθράκων με λίγο λίπος και πρωτεΐνη τείνουν να είναι υπέρβαροι ή ακόμα χειρότερα, παχύσαρκοι.

Ο καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε πρωτεϊνικά ροφήματα για να χτίσετε μυς


Τα ροφήματα πρωτεΐνης ορού γάλακτος είναι τα πιο δημοφιλή για την οικοδόμηση μυών λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες σε σύγκριση με άλλες πρωτεΐνες, όπως η πρωτεΐνη σόγιας ή γάλακτος.

Η οικοδόμηση μυών με τη χρήση πρωτεϊνικών ροφημάτων είναι αρκετά απλή. Θα πρέπει να επιδιώκετε να λαμβάνετε μεταξύ 30-40 γρ. πρωτεΐνης με κάθε γεύμα για να διατηρείτε τους μυς σας επαρκώς τροφοδοτημένους, ώστε να μπορούν να επιδιορθώνονται και να αναπτύσσονται.

Αυτό είναι απαραίτητο για την οικοδόμηση των μυών. Είτε παίρνετε την πρωτεΐνη σας από τα τρόφιμα, τα ροφήματα πρωτεΐνης ή και τα δύο. Εμείς συνιστούμε και τα δύο.

Το χτίσιμο των μυών γενικά απαιτεί να γυμνάζεστε ακολουθώντας ένα πρόγραμμα δύναμης ή ένα πρόγραμμα άπαχου κέρδους και να τρώτε επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης.

Τώρα που έχετε ένα καλό πρόγραμμα να ακολουθήσετε και έχετε γεμίσει με τις γνώσεις σχετικά με την πρωτεΐνη και πότε να την παίρνετε, θα πρέπει να είστε πανέτοιμοι να προχωρήσετε και να χτίσετε μυς.

Καλύτερα ροφήματα πρωτεΐνης για εφήβους

Τα πρωτεϊνικά ροφήματα αποτελούν μανία ανάμεσα στους σκληροπυρηνικούς λάτρεις του αθλητισμού καθώς και στους αναπτυσσόμενους εφήβους. Πρέπει όμως να αφήσετε τον έφηβο σας να καταναλώνει πρωτεϊνικά ροφήματα ή είναι καλύτερα να τα αφήσετε απέξω

Μια ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει να παρέχει στον έφηβο σας την κατάλληλη δόση πρωτεΐνης.

Για όσους ασκούνται περισσότερο ή επιδίδονται σε έντονες σωματικές δραστηριότητες, οι απαιτήσεις σε πρωτεΐνη μπορεί να είναι λίγο υψηλές. Ένα ρόφημα πρωτεΐνης μπορεί να αποτελέσει ένα πρόσθετο συμπλήρωμα διατροφής για τέτοιους λάτρεις της γυμναστικής.

Είναι τα πρωτεϊνικά ροφήματα για εφήβους ασφαλή

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο έφηβός σας θα λάβει τη συνιστώμενη διαιτητική δόση (RDA) πρωτεΐνης από τα καθημερινά του γεύματα.

Εκτός εάν ο έφηβός σας είναι εξαιρετικά δραστήριος και συμμετέχει σε πολλές σωματικές δραστηριότητες, το να του/της δίνετε ένα ρόφημα πρωτεΐνης δεν είναι απαραίτητο

Πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου ενώ δίνετε ένα πρωτεϊνικό ρόφημα στον έφηβο σας. Μπορεί να εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι ένα πρωτεϊνικό ρόφημα θα κάνει θαύματα για την υγεία του εφήβου σας.

Σε μια τέτοια περίπτωση, φροντίστε να θυμάστε ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν ρυθμίζει αυστηρά τα συμπληρώματα πρωτεΐνης.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Αντιντόπινγκ των ΗΠΑ, στα ροφήματα πρωτεΐνης ενδέχεται να υπάρχουν απαγορευμένες ουσίες. Μπορεί επίσης να περιέχουν επιβλαβή συστατικά που λείπουν από την ετικέτα.

Πώς να επιλέξετε ρόφημα πρωτεΐνης για έφηβο

Προτού επιτρέψετε στον έφηβο σας να καταναλώσει ένα ρόφημα πρωτεΐνης, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό του.

Μπορείτε επίσης να το συζητήσετε με τον προπονητή του εφήβου σας για να καταλάβετε αν ο έφηβος σας χρειάζεται ένα συμπλήρωμα πρωτεΐνης. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να επιλέξετε ένα ρόφημα πρωτεΐνης για εφήβους:

  • Το πρώτο πράγμα που πρέπει να καταλάβετε είναι αν ο έφηβος σας χρειάζεται ή όχι αυτό το ρόφημα πρωτεΐνης. Σε πολλές περιπτώσεις, ο έφηβός σας μπορεί απλώς να θέλει ένα ως αποτέλεσμα της πίεσης των συνομηλίκων.
  • Ένα ρόφημα πρωτεΐνης δεν αποτελεί υποκατάστατο μιας υγιεινής διατροφής. Είναι απλώς ένα συμπλήρωμα υγείας που ο έφηβός σας πρέπει να καταναλώνει εκτός από ένα ισορροπημένο γεύμα.
  • Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τη δοσολογία της πρωτεΐνης που μπορεί να χρειάζεται ο αθλητικός σας έφηβος.
  • Η υπερβολική δόση πρωτεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε πρωτεϊνική τοξικότητα. Μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητη αύξηση βάρους και διάφορες άλλες επιπλοκές στην υγεία. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αφυδάτωση, αποασβεστοποίηση και νεφρικά προβλήματα.

Συμπέρασμα

Η κατανάλωση φυσικών τροφών που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες είναι πολύ υγιεινή για εσάς. Αν είστε σε θέση να το τηρήσετε, αυτό θα ήταν υπέροχο!

Αλλά αν είστε bodybuilder ή κάποιος που θέλει να γυμναστεί και να αποκτήσει φόρμα, τότε ίσως να θέλετε να εξετάσετε μια εναλλακτική λύση. Σε αυτό το σημείο έρχονται στο προσκήνιο τα ροφήματα πρωτεΐνης. Σας εξοικονομεί χρόνο και ενέργεια που θα χρησιμοποιούσατε για την προετοιμασία ενός καλού γεύματος.

Τα ροφήματα πρωτεΐνης είναι ιδανικά για ένα σχήμα μετά την προπόνηση και μπορούν επίσης να λαμβάνονται μεταξύ των γευμάτων όταν έχετε ανάγκη από πρωτεΐνη.

Ενώ υπάρχουν πολλά συμπληρώματα στην αγορά, θα πρέπει να μελετήσετε τα συστατικά και να είστε σίγουροι ότι περιέχουν 100% πρωτεΐνη ορού γάλακτος. Σε περίπτωση αμφιβολίας σχετικά με ένα συγκεκριμένο συστατικό που σκοπεύετε να αγοράσετε, ζητήστε τη συμβουλή του παρόχου υγειονομικής περίθαλψης ή του γιατρού σας.

legal steroids

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here